KRAŠKI TERAN

Kraški Teran zaužij vsak dan

Kraški teran in njegova pridelava

Kraški teran je kakovostno rdeče vino. Pridelujejo ga na Krasu iz trte refošk (imenuje se tudi teranovka). Refošk najdemo tudi drugod po Sloveniji, vendar samo v določenem območju iz tega grozdja nastane teran, saj je le tam prava zemlja in primerno podnebje.

Območje terana na Krasu, vina kraškega vinorodnega okoliša, sega od  Komna do Sežane  z nadmorsko višino okoli 300 m, ostrejšo klimo, ter terro rosso, bogato s silikati in železom. Vse to se odraža v polnosti, kislini in visokem ekstraktu kraškega terana. Je visoko kvalitetno suho vino, karminasto rdeče barve z veliko vsebnostjo mlečne kisline, ki je proizvod jabolčno mlečnega vrenja, ter z nizko stopnjo alkohola. Njegove odlike se kažejo tudi v izrazitem sadnem okusu, ki spominja na maline ali ribez, ter v visokem ekstraktu, polnosti in harmoniji. Zaradi kraške prsti dobi značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline.

Kraški Teran kozarec

 

Zdravilne lastnosti kraškega terana

Kraški teran pa ni le pijača, temveč je tudi zdravilo. Po nekaterih raziskavah deluje kraški teran zdravilno za človeški organizem, kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje slabokrvnosti (vsebuje veliko železa), kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in sredstvo za zniževanje LDL holesterola v krvi (v barvilu).

Zdravniki ga priporočajo bolnikom s premalo kisline, slabokrvnim in rekonvalescentom. Kislina blagodejno vpliva na prebavila in pospešuje tek. Najbolje se ga postreže h gurmanskim jedem, mesu na žaru, pršutu, divjačini in pikantnim sirom.

V kraškem vinorodnem okolišu se teran spravlja v domačih kleteh in ne v zidanicah, kot denimo v podravskem okolišu. Teran je vino, ki se praviloma ne stara in ga je najbolje uporabljati v tekočem letu od proizvodnje dalje.

Kraški teran je resnično posebnost med vini, vendar pa je treba kljub zdravilnim lastnostim ohraniti zdravo mejo pri pitju, saj lahko samo ob zmernem uživanju občutimo njegove pozitivne učinke.

Na Krasu je krasno - nikdar ni pretiho, nikdar ni preglasno: vsi so zmeraj na dobrem glasu, na Krasu (M. Košuta)